HUSEN PÅ
LINDHEM
Flygfoto

SIDAN UPPDATERAD 2008-04-14
© WebbmasterVi köpte gården 1995, med tillträde 1 September. Våra efterforskningar går tillbaka till 1832, då gården skiftades.

Nuvarande bostadshus byggdes 1898. Efter en total ombyggnad ca 1976 ser det ut såhär.
BOSTADSHUSET Fastigheten var en av de första på trakten som fick elektricitet installerad. Redan 1914 var detta klart, men Malmö Elverk vägrade leverera ström.

Till Jul 1917 släpptes strömmen på. Officiellt invigdes den 1 Februari 1918.

Telefon hade installerats redan 1908, den första på trakten.

Vår avsikt är att försöka återskapa ursprungsskicket på bostadshuset, bland annat med friser över fönstren, kakelugnar mm. Sockerbolaget som ägde huset vid renoveringen 1976 gick hårt åt bostadsdelen. Man hade ingen känsla för vad som borde sparas. Vi skall försöka återställa detta i den takt som vår ekonomi och tid medger. Det är så mycket som vi vill göra.

På bilden från trädgårdssidan kan Du se våran glasveranda. Den ligger i öster, och det är verkligt mysig att sitta här på sommarmorgnarna och äta frukost.
Bostadshuset från entrésidan


FRÅN TRÄDGÅRDEN
Bostadshuset från trädgården


ANNÉXET

Brann ner den 11 September 1924, klockan 4 på morgonen, efter ett åsknedslag. Ingen trodde att bostadshuset skulle kunna räddas, men det lyckades. Byggnaden återuppfördes igen, men nu i tegel. Här bodde lantbrukseleverna och ryktaren i ett rum. I ett bakre rum bodde kontrollassistenten.
I huset finns även brygghus, torkrum samt tvättrum för personalen. Bakom den högra järndörren ligger kistekammaren.

Byggnaden är i gott skick, och här tänker Birgit ha sin dockstudio och butik för docktillbehör. Kanske här även blir en gårdsbutik för lite växter, grönsaker, ägg och honung.
Annéxet
STALLEN
HÄST OCH KOSTALLET


HÄST OCH KOSTALLET


Häst och kostallet byggdes till 1925, efter branden, längan breddades.
Nu blev här plats för 5 hästar, 25 kor 1 tjur och 15 ungdjur. De sista åren som gården drevs som lantbruk, byggdes lokalerna om till grönsakskyl. All utrustning finns kvar, vi tänkte använda den till svampodling, men helt plötsligt var där för många i branchen. Nu kan vi se en avmattning så det kanske är tid att sätta igång, eller att sälja utrustningen.

Här finns två stora kylmaskiner på 5,5 resp 7,5 kW (om jag inte minns fel), samt tillhörande kylbatterier och el-central. Dvs allt komplett för att kyka 150 + 200 kvm. Har någon intresse av detta så kontakta mej!

I dag har jag verkstad, smedja och snickeri i lokalerna, och det behövs också. Att kunna stå inomhus och bygga t ex ett hönshus som jag gjorde härom året, och sedan plocka ut det i bitar och sätta ihop det, är inte fel. Dessutom är där alltid en hel del maskiner som behöver repareras, så lokalerna behövs till detta.

GRISHUSET

GRISHUSET


Grishuset är det hus som är sämst på gården, därmed inte sagt att det är dåligt, men det behöver rustas upp en del för att kunna nyttjas till något annat än "skräpsamlare".

Huset byggdes 1916 i tegel, med plats för 180 svin. I praktiken hade man oftast cirka 200 stycken.

Vi tror att detta stall skall gå att bygga om till häststall, utan alltför stor arbetsinsats.

Jag har skissat på detta, och kommit fram till att det skall gå att få plats med 13 - 14 rejäla boxar på vardera cirka 13 kvm. Dessutom blir här plats till sadelkammare och fikarum. Om projektet skall realiseras vet jag ej helt säkert, det blir troligtvis ifall hästägarna blir för närgångna, och om någon kan tänka sig hjälpa till med bygget.

En annan tanke är att bygga om till vandrarhem, men inget är bestämt. Annars kan det vara passande att ha rumsuthyrning på vanrarhemmet "Grishuset". Vi får väl se, just nu räcker tiden inte till.

Min senaste idé är att göra om en del av stallet till verkstad och garage för veteranbilar, och sedan hyra ut detta. (31 x 9 m dvs nästan 280 kvm) Problemet är att då får jag växla av takbjälkarna med en (fackverks-?)balk som ersätter befintliga stolpar. Det är över 40 år sedan jag gjorde sådana beräkningar, så här behöver jag lite hjälp.

Syslar Du med veteranbilar, eller behöver Du plats till verkstad eller lager, och vet någon som kan hjälpa till med beräkningen och helst även bygget, så skall Du få en bra hyra. Annars får det vara "bra att ha" förråd en tid till!!....

LOGEN


Logen är hiskeligt stor, den kan bli ett rejält ridhus med plats för läktare. Nu har vi mest skräp här, några gamla traktorer och bilar, samt lite annat "bra att ha".

Nu när den hästtokiga dottern flyttat hemifrån, får det nog bli den senare varianten ett tag till.
LOGEN

LERSTENSHUS.....?

Sådant bygger man väl inte i dag??


Jo....
När vi flyttade hit, gjorde vi ett provisoriskt hönshus. Detta står fortfarande kvar, men vi har även planer för hur det skall bytas. I litteraturen har Birgit hittat en del om hur man tidigare, och på kontinenten fortfarande, byggt lerhus isolerade och armerade med halm. Vi skal pröva på metoden, men även detta projekt har just nu rätt så låg prioritering. Förmodligen blir det realiserat den dag vi hittar likasinnade som sparkar på oss och säger "Nu är det dax... vi börjar i morgon". Lera och halm har vi alltid hemma.

Vårat växthus hittar Du under rubriken "TRÄDGÅRD"


www.lindhem.se
Till startsidan TALA GÄRNA OM VAD DU TYCKER OM SIDORNA Till sidtopp